sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kaikki kiva kielletty

Terveisiä mökkilomalta! Helle kärventää ihanasti ja järvi kutsuu 28-asteiseen kylpyyn En nyt kuitenkaan kirjoita loman ihanuudesta, vaan reippaasti otan blogitekstiin saman negatiiviisen kulman, joka näinä hellepäivinä päätäni on hallinnut.

Olen ongelmatapaus. Minulla on ihan aina flunssa, vaikka olen ihan terve. Lääkärit määräävät pari kertaa vuodessa, kun vaivaudun vastaanotolle, yleensä antibiootteja. Koska olen verikokeiden perusteella aina terve, ei minua ole otettu tosissaan oikeastaan koskaan. Muistan olleeni flunssassa häiritsevän paljon ainakin ala-asteelta saakka. Niistin aina. Nykyään saan flunssan kerran tai kaksi kuussa. Jatkuva kierre on aiheuttanut infektioastman, joka todettiin muutama vuosi sitten. Sittemmin lääkkeiden avula hengittäminen sujuu pahimmankin flunssan jyllätessä.

Tänä kesänä tuli itku, kun suuntasin yksityisvastaanotolle harvinaisen tiukassa istuvan flunssan kanssa ja lääkäri vilkaisi kurkkuun sillä valitin erityisen kovasta kurkkukivusta ja määräsi yskänlääkettä. Yskää minulla ei ollut.

Löysin onnekseni lopulta lääkärin, jota kiinnosti ja joka otti tosissaan, määräsi laajoihin kokeisiin ja suositteli painostamaan kunnalliselta puolelta erikoislääkärilähetteen, jos mitään ei löydy. Muutama viikko sitten minusta otettiin huomattava määrä verta. Tulokset sain viikko sitten: ei poikkeavaa. Aloin itkeä puhelimeen. Olin niin toiveikas, että jotain olisi löytynyt. jotain selittävää sille, miksi perusterve on sairas.

Kuten sopivaa on, koin epäonnistuneeni ihmisenä ja käytin loppupäivän googlaillen itseäni terveeksi. Pintapuolisten tutkimusteni perusteella tein listan kielletyistä aineista.


Liha on pudonnut ruokavaliosta jo aiemmin, joten saanko esitellä uuden minän: viljaton ja sokeriton vegaani. Huh! Näillä mennään nyt ainakin muutama kuukausi ja katsotaan, tapahtuuko flunssailulle jotain.

Lähdin lähes saman tien päätöksenteon jälkeen mökille äidin ja siskon perheen kanssa. Olen ollut lähinnä ärsyyntynyt ja äkäinen. Ai miksi?

Eniten tiukkaa tekee kahvin kanssa. Joka päivä käyn kiivasta sisäistä dialogia siitä, jos joisin ihan vaan pari kuppia. Kahvi on muutenkin vähiten paha noista kaikista pahoista. Rakastan hauduttaa tuoretta minttua yhdessä vadelmanlehtien kanssa, mutta jokainen kahvinjuoja tietää, ettei sillä ihan samaa vaikutusta ole kuin tuplaespressolla.

No, sokeriakin tekee mieli. Ärsyttää nakertaa omenaa, kun muilla on lettukestit käynnissä. Kaikessa on sokeria. Kaikessa. Tekee mieli sitä. Koko. Ajan.

Äiti unohtaa neljätoista kertaa päivässä, että jossain on jotain. Tarjoaa suklaata tai kahvia tai juustovoileipää. Eilen oli lasten karkkipäivä ja Penni tuli auliisti tarjoamaan omistaan. Hyvä äiti ärisi vastaukseksi.

Sitten, kun ajattelen, niin täällä on huomattavan paljon helpompaa kuin Helsingissä. En uskalla edes ajatella, miten hurmaava ravintola-asiakas minusta tällä kieltolistalla tuleekaan. Ja terassiskumpat! Sangriakannu bileissä. "Vettä kiitos".

Illalla siskon pojat tulivat frisbee-golfaamasta mukanaan hampurilaisaterian jämät. Nuhjaantuneisiin ranskalaisiin oli ripoteltu jotain maustesekoitusta, joka tietenkin sisälsi sokeria ja vehnää. Harmitti aivan huomattavan paljon. Siis kylmät ranskikset.

Tällaisesta jatkuvan valituksen tilasta olen saanut itseni kiinni. Ajattelen ruokaa ja juomaa ja menetettyjä makuja. Syön myös ihan jatkuvasti. Esimerkiksi tuon ranskisepisodin aikana söin iltapalaa: 150 vuotiaaseen juureen leivottua ruislimppua hummuksella, avokadolla ja oman pihan salaatilla. Ei ole hankala arvata, kumman valitsisin, jos voisin syödä kaikkea...

Yritän nyt itselleni armollisesti ajatella, että tämä itkupotkuraivari on ollut tarpeellinen vaihe uuden ruokavalion aloittamisessa. Luopuminen yleensä sattuu. Aion kuitenkin tehdä korjausliikkeen ja keskittyä iloitsemaan siitä herkullisesta, monipuolisesta ja huomattavan tervellisestä ruoasta, jota saan syödä. Ja keskittyä niihin asioihin, jotka toivat sisältöä elämään aikaisemminkin. Muistaakseni olen jotain muutakin harrastanut kuin syömistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti